Hoeveel zullen we eten vanavond?

blog

Eigenlijk heel gek, maar door de jaren heen, en mijn eetstoornis, ben ik totaal kwijtgeraakt wat "normaal eten" is. Door allerlei eetlijsten die ik voor mijn neus kreeg toen ik opgenomen werd, kreeg ik wat meer overzicht. In de jaren er na keek ik om me heen, en leerde ik wat meer "zelf doen". Ik had weer enigszins ritme, en de hoeveelheden die ik at waren gezonder dan daarvoor. Toch stelde ik regelmatig de vraag ‘'Hoe veel moet je hiervan eten?'' en ‘'Wat is normaal?'' Ik wist het gewoon niet goed meer.

 

Voordat ik last kreeg van mijn eetstoornis at ik eigenlijk wat ik lekker vond. Ik stond er niet bij stil hoeveel snoepjes, of wanneer ik chips ik at, ik deed het gewoon en stopte als ik geen trek meer had. Ik at toen naar behoefte, zonder dat ik me daar enorm bewust van was. Tijdens mijn herstel moest ik bewust gaan leren eten naar behoefte, wat ineens heel moeilijk bleek.

 

Want wat wás mijn behoefte? Hoe voel je dat? En hoe liet je dan die angst om aan te komen of door te eten los? Ik wist niet meer goed wat een normale hoeveelheid was en ik was dus al snel bang te veel te eten en soms was ik ook bang dat ik juist te weinig had gegeten. Ik hield me veilig vast aan mijn vertrouwde liga koek. Maar daardoor kwam ik niet echt los van mijn eetstoornis en kon ik nog steeds niet vrij met eten omgaan. Ik schoot regelmatig in de stress als ik niet wist hoeveel normaal was en had áltijd mijn eigen tussendoortjes op zak.

 

Wat is een normale hoeveelheid om te eten, en hoe kom je hier eigenlijk achter? Ik zou zeggen, bespreek het! Ga met mensen in gesprek uit je omgeving over wat zij zoal eten. Vrienden, familie, maakt niet uit. Iedereen die jou kent en begrijpt. Ga daarbij niet op één antwoord af. Hoeveel koekjes eet jij ongeveer bij de thee? Wat eet jij als tussendoortje? Hoeveel stukjes stokbrood eet jij bij de borrel? Dat soort vragen worden vast wel begrepen door je omgeving als ze weten je eetproblemen.

 

Het komt natuurlijk voor dat iemand geen flauw idee heeft hoeveel koekjes hij of zij neemt of dat ze gewoon iets zeggen, maar niet echt een idee hebben. Vraag het daarom aan meerdere mensen. Verwacht geen eenzijdig antwoord, want eten is voor veel mensen gewoon heel persoonlijk qua smaak en behoefte. Voel je ook niet benauwd, en pin je niet vast op ‘'twee koekjes''. De ene keer pak je er één, de andere keer drie, dat is niet gek. Probeer dus niet weer opnieuw zo vast te gaan zitten aan hoeveelheden, maar na te denken over wat jíj lekker vindt en waar je trek in hebt.

 

Kijk niet alleen maar naar anderen. En pin je ook niet vast op wat je één keer hebt gezien. Als jouw vriendin een keer maar een paar chipjes at en daarna niet meer zo'n trek had, betekent dat vast niet dat ze nooit meer chips dan dat neemt. Varieer en kies de ene keer voor wat meer, de andere keer voor wat minder en weer een andere keer voor een hoeveelheid zoals je die op therapie hebt geleerd. Luister daarbij steeds wat meer naar je eigen, gezonde gevoel! Het is heel normaal of af en toe eens wat meer te eten dan de standaard hoeveelheden.

 

Als je gaat gourmetten kan het in het begin nog fijn zijn om van te voren het eten op je bord te leggen dat je gaat eten. Kan dit niet, dan is het misschien handig om eens te bedenken hoe een normaal bord eten eruit zou zien. En ja, vaak eet je als je gaat barbecueën meer vlees dan normaal, maar leg ook wat salade, stokbrood, een sausje of aardappeltjes op je bord. Stel in je hoofd of op je bord een bord samen, zodat je weet dat je gewoon een gebalanceerde maaltijd hebt gegeten. Dit kan erg veel rust geven voor jezelf!

 

Wie weet, ik denk, dat je je in het begin van dit "experiment" nog af en toe schuldig kan voelen als je bijvoorbeeld naar behoefte wat koekjes hebt gegeten of een patatje hebt genomen. Dat soort dingen zijn in in het begin heel erg logisch, en ook heel spannend. Af en toe een ander tussendoortjes of iets extra's kan een gevoel van controleverlies geven. Maar geloof, uiteindelijk kom je er volledig achter dat er eigenlijk helemaal niets gebeurt! Je komt niet aan en je wordt ook niet dik. Iets anders eten betekent ook niet altijd dat je meer calorieën binnen krijgt. Het is misschien anders en een andere hoeveelheid, maar dat betekent toch niet dat je meteen geen controle meer hebt? Luister vaker naar je lichaam, en probeer jezelf toestemming te geven te genieten met mate en toch voldoende. Eet je wat meer in de middag of eet je 's avonds twee tussendoortjes in plaats van eentje, dan geeft dat niet. Probeer jezelf aan een milde richtlijn te houden en zie dit als flexibele grens; soms wat meer, soms wat minder, soms hetzelfde.

 

Je kan dus de touwtjes wat laten vieren, ook al is dit in het begin heel vervelend en eng. Dit zorgt er voor dat je op meer vlakken dan eten alleen je vrijer zal gaan voelen. De controle die je ervaart, is namelijk schijn controle. De schijn controle heb je niet nodig als je op een goede manier met je emoties om leert gaan, en gun jezelf deze vrijheid. Oefen met uitdagingen, experimenteer, hoe klein ook, en je zal zien dat alles steeds meer meevalt, en je weer kan genieten!

 

- Liefs, Romy -

Reactie schrijven

Commentaren: 0